BLOG /


Ezen a héten piros hét van, így vessünk egy pillantást a domináns pirosakra

 

Bizonyos pszichodiagnosztikai eszközök az embereket személyiségjegyek alapján csoportosítja. Az egyszerűség és a könnyebben megérthetőség kedvéért ezekhez a személyiségjegyekhez egyes kutatók színeket párosítottak, így hétköznapi tudással is könnyedén megérthetjük és asszociálhatunk ezekre a tulajdonságokra.

Kettő ilyen tesztet említenék meg, az egyik a DISC személyiségmodell, ahol 4 különböző szín jellemzi és kategorizálja a személyeket. A modell szerint mindenki 4 viselkedési stílusba sorolható. Ezek a stílusok mindenkiben megjelennek, csak eltérő arányban. DISC módszerrel megállapítható preferált, természetes és felvett viselkedés is. Vezetői kompetenciákat nem mér, de nagyon sokan úgy vélik, hogy a Domináns, (piros) aki „született vezetőként” viselkedik, valószínűleg jobb vezetői kompetenciákkal rendelkezik, mint aki egy másik típusba tartozik. A vezetői kompetenciák fejlesztésénél a DISC abban segíthet, hogy az adott típusú személynél mire érdemes koncentrálni egy fejlesztési folyamatban.

A másik a Lüscher-teszt ahol 8 kategóriára vannak felosztva a személyiség típusok. A Lüscher-teszt első változata 1949-ben jelent meg, szerzője azóta többször tökéletesítette. Mivel a teszt felvétele és kiértékelése egyaránt gyors és egyszerű, a gyakorló pszichológusok kelléktárának népszerű eleme.  Max Lüxcher svájci pszichológus által kidolgozott módszer a személyiség pszichofiziológiai állapotának feltérképezését szolgálja. A módszer többek között olyan jellemzők feltárására alkalmas, mint például a stresszel szembeni ellenálló képesség, a teljesítmény és a kommunikáció. A színválasztáson alapuló teszt jól használható a testi tüneteket kiváltó pszichológiai stresszorok azonosítására is. A módszer arra a feltevésre épül, hogy a színek pszichofiziológiai hatást gyakorolnak az emberre, ezért a színpreferenciák és a színelutasítások alapján kikövetkeztethetők bizonyos viselkedéses orientációk. Mivel a színválasztásokat többnyire tudattalan mechanizmusok irányítják, így a személyiség mélyebb rétegeibe nyerhetünk bepillantást

Hogy mi a közös ebben a 2 tesztben? Az, hogy mindkét skálán megjelenik a piros-vörös szín, és hasonló módon jellemzi a pirosakat ez a két kategorizáló módszer.

Ezen a héten piros hét van, így vessünk egy pillantást a pirosakra:

A domináns piros

Aki izgatottan az órájára pillant, biztos, hogy piros. A domináns piros magabiztos és eredményorientált, de lehet indulatos is.  Dominanciát tükröző mozdulatok, ujjmutatás, toronysisak és a hatalmi póz jellemzi. Állandó szemkontaktust tart, türelmetlenséget mutató testbeszéd és határozott, gyors lépések, valamint erőteljes kézfogás jellemzi.

Rokonszenves tulajdonságai - Hódításra és sikerre vágyó, aktív, energikus, a fizikai fáradtságtól nem félő ember. Fő jellemzője az erős akarat, a gyors elhatározás, az akarat és a tettvágy. Kész a küzdelemre, a harcra, konfrontációkra. A hatalom megszerzésének vágya is megbújik valahol a háttérben.

Ellenszenves tulajdonságai - Fáradt, kimerült, leginkább az izgalmakat kerülni vágyó, a nyugalomra áhítozó ember, aki óvni szeretné magát a túlzott igénybevételtől (talán kényelemszeretetből, talán mert a hajsza ártalmaitól, betegségtől tartanak).

Ha munkahelyünkön ilyen típusú személlyel dolgozunk együtt vezetőként, az alábbi linken találunk pár kommunikációs és viselkedésbéli technikát, ami megkönnyítheti és stabilizálhatja mindannyiunk életét:

http://fluktuacio.hu/blog/fluktuacio-es-szemelyiseg-disc-modell

Ha pirosnak érzed magad, használd ki az erősségeidet és érvényesülj, persze ez nem azt jelenti, hogy mindent egy lapra kell feltenni, vagy a pirosra a roulette-n :) Légy tekintettel másokra és vedd figyelembe, hogy az emberek hajlamosak beállni mögéd, ha megadod a nekik járó tiszteletet. Ha kimerülsz a hajtásban fújd ki magad, vonulj vissza és ne felejtsd el delegálni a feladatokat :)

 

 

Back
comments powered by Disqus

Tagcloud

Archives