BLOG / A korlátozott racionalitás


COGNITIVE BIAS

A korlátozott racionalitás

Gall Tamás gamificator barátommal beszélgetve felmerült egy új slágertéma, a cognitive bias. Kicsit utána olvasva gyors volt a felismerés, hogy hosszú évek óta beszélünk erről a Kincskereső tréningjeinken, mint észlelési, de még inkább értékelési csapda néven. Valójában olyan hibákról van szó, amikor a valósághoz képest másként értelmezzük a környezet ingereit, adatait és ebből hibás következtetéseket vonunk le, torz információkat gyártunk le magunknak. Az önéletrajzok elemzésénél az egyik nyilvánvaló hibaforrás, ha valaki a munkaköri megnevezésből következtet valakinek a felkészültségére, kompetencia szintjeire. Mi ezt a MUNKAKÖR CSAPDÁJÁNAK nevezzük. Három fontos szempontot érdemes itt figyelembe venni.

  1. Ugyanaz a megnevezés nagyságrendbeli eltérést jelezhet. CEO-nak lenni egy 4 fős start upban vagy egy 10.000 fős nagyvállalatnál összehasonlíthatatlanul mást jelenthet. Ez többnyire triviális az olvasók számára.
  2. A kevésbé feltűnő dolog viszont az, amikor ugyanolyan megnevezés jelentősen eltérő munkafeladatokat takar különböző cégeknél. Supervisorként lehet a feladat 10 fő napi munkájának közvetlen irányítása, de lehet egy olyan funkció megnevezése is, amelyben 100 – 130 ember people managementje a fő feladat, kevésbé a superoperátori feladatokra helyezve a hangsúlyt.
  3. A munkakörhöz kapcsolt jogosultságok is jelentősen megváltoztathatják a munkakör által elvárt kompetenciák körét és szintjét. Találkoztunk olyan vezérigazgató helyettessel 500 fős cégnél, akinek a 10.000 forintos irodaszer beszerzését is ellen kellett jegyeztetnie a vezérigazgatóval és interjúztunk olyan termelési műszakvezetőt, aki jogosult volt megrendelni milliós értékű szerviz szolgáltatást, ha a helyzet megkívánta.

A kérdőívünk válaszai alapján látható, hogy magasan a MUNKAKÖRI FELADATOK vezetik az elsőként keresett adatok listáját és ez a fentiek figyelembevételével szakmailag teljesen megalapozott. A tréningjeinken több más csapdáról is beszélünk és keressük az eszközöket ezek kikerülésére.

De ha már a cognitive biastól indultunk, akkor egy látványos összefoglalót ide csatolunk. Láthatóan a korlátozott racionalitás általános elve számos területen és helyzetben mutatkozik meg az életünkben. Legalább legyünk tisztában a létezésükkel.:)

Ha kíváncsi vagy, hogy a döntéshozók mit keresnek az önéletrajzok első szűrésénél, akkor töltsd ki a HILL International kérdőívét és a végén tekintsd meg a felmérés jelenlegi állását! 300 kitöltőt tűztünk ki célul, pillanatnyilag már csak 111 véleményre van szükségünk ehhez. A felmérés eredményeit részletesen be fogjuk mutatni a kitöltőknek egy prezentációs anyagban illetve kicsit később minden érdeklődőnek egy video konferencia keretében.

https://forms.gle/KgYhgk2VESEwP8BY6

#cogitive_bias_cv #értékelési_hibák_önéletrajz #korlátozott_racionalitás_önéletrajz #HR_coginitve_bias

Back
comments powered by Disqus

Tagcloud

Archives